De multe ori, nu constientizam importanta padurilor in viata noastra si a ecosistemului in care traim, ignorand defrisarile legale sau ileagale care au loc zilnic in tara noastra si in lume.
Existenta padurilor este vitala pentru noi, nu doar pentru faptul ca acestea produc oxigenul, atat de important in supravietuirea oricarei vietati, dar si pentru ca elementele inconjuratoare sunt influentate in mod direct de catre acestea.
Padurea este esentiala pentru viata noastra din mai multe puncte de vedere:
-ne furnizeaza oxigenul, vital vietii
-capteaza carbonul din aer
-purifica si retine apa
-previne eroziunile si alunecarile de teren
-sustine si protejeaza biodiversitatea
-sursa importanta pentru productia de lemn
Cu toate acestea, pana in ziua de azi, 80% dintre padurile existente pe planeta au fost distruse, semn ca nu intelegem importanta acestei surse pentru viata si bunastarea noastra.
In Romania, suprafata de padure a scazut dramatic in ultimul secol ajungand in zilele noastre la o suprafata impadurita de doar 6.900.962 ha.
Din pacate, defrisarile continua si conform statisticilor, doar in anul 2017 au fost identificate 12.487 de cazuri de taieri ilegale semnalate la nivel national, in crestere cu 32% comparativ cu anul anterior.
Primele 10 judete dupa volumul de lemn taiat ilegal in anul 2017 sunt: Cluj, Maramures, Sibiu, Bistrita Nasaud, Mures, Bacau, Succeava, Caras Severin, Neamt si Brasov. Lemnul taiat ilegal in anul 2017 se ridica la 178.669,41 metrii cubi, in crestere cu 26,74% fata de anul 2016. Mai mult de 53,97% provine din judetele Cluj, Maramures si Sibiu.
Statisticile sunt ingrijoratoare avand in vedere rata de crestere a taierilor ilegale de lemn din padurile romanesti, rata care creste de la un an la altul intr-un ritm infricosator de alert.
Pentru ca suntem constienti de provocarile cu care se confrunta mediul nostru, vrem sa atragem atentia tuturor asupra acestui lucru. Ne-am dorit sa realizam o campanie de responsabilizare a oamenilor, o campanie prin care sa ne mobilizam si sa contribuim la refacerea padurilor defrisate masiv si am reusit.
Ne dorim ca aceasta initiativa sa se transforme odata cu timpul, intr-o traditie care sa reuneasca mii de oameni care isi doresc o schimbare pentru viitorul lor, al copiilor si al padurilor din tara noastra.
Impreuna cu echipa “Plantam fapte bune in Romania” vrem sa contribuim la renasterea zonelor defrisate si la o dezvoltare sustenabila a padurilor din tara noastra.
Este o responsabilitate sociala fata de comunitatea careia ne adresam si vrem sa ne implicam pentru a putea oferi naturii prin aceasta actiune ceea ce ii apartine.
Acum, la finalul campaniei, am reusit sa strangem in jur de 3000 de puieti pe care ii vom planta in localitatea Taga, judetul Cluj, o zona extrem de frumoasa dar saracita in ultimii ani, de padurile care infrumusetau zona, din cauza defrisarilor ilegale care au avut loc in aceasta zona.
Acesta este doar primul pas catre un proiect amplu de plantare a copacilor in zonele serios afectate de defrisari ilegale si ne dorim ca si restul oamenilor si companiilor sa se implice activ in astfel de campanii sustenabile. Este responsabilitatea noastra fata de societatea in care traim.
Invitam clujenii responsabili sa participe la actiunea noastra de plantare in localitatea Taga, judetul Cluj. Acestia se pot inscrie pana in data de 01.11.2018 aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5Z4kkZlON32Mp078P_ioBXcA9MLRl56qJq3Dwk5WiYcwvSA/viewform
Despre Somproduct:
SomProduct isi propune sa continue ceea ce a inceput acum mai bine de 17 ani. Interesul real fata de cerintele clientului ne-a facut sa aducem in Romania colaboratori din diferite colturi ale lumii, selectand produse de cea mai inalta calitate. Atentia la detalii, dedicarea si orientarea permanenta spre nevoile clientilor vor ramane mereu prioritatile noastre. Astazi, grija pentru clienti a largit portofoliul firmei cu articole de prestigiu Home&Deco.
Despre „Plantăm fapte bune în România”
Din 2011 și până în prezent, 31.869 voluntari au plantat și îngrijit 664.328 copăcei pe un total de 207 hectare de terenuri publice neproductive în 22 de județe din România. În 2013, inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, iar de-a lungul anilor i s-au acordat nouă distincții din partea comunității. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.
Statisticile si imaginile au fost preluate din raportul taierilor ilegale 2017 realizat de Greenpeace Romania.
Leave a Reply