Sunteti in cautarea celor mai bune cutite de bucatrie? Pentru amatori, entuziasti sau bucatari profesionisti, cutitele sunt cu siguranta unul dintre cele mai utilizate unelte din bucatarie. Exista diferite tipuri de cutite dar si diferite materiale din care acestea sunt confectionate.
In acest articol puteti afla de ce anume trebuie sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati cutite de bucatarie de calitate.
De ce tip de cutit ai nevoie?
Inainte de a cumpara un cutit sau un set de cutite, gandeste-te care va fi utilitatea acestora in bucataria ta. Exista mai multe tipuri de cutite, fiecare are specificul sau si taie intr-un anumit fel.
Cutit universal – pentru o gama larga de alimente si utilizari, adesea prima alegere, deoarece indeplineste mai multe sarcini.
Cutit Chef – utilizat pentru maruntire, taiere si feliat cubulete.
Cutit pentru feliat legume – utilizat pentru curatarea si felierea marunta a legumelor.
Cutit pentru feliat paine – pentru paine, prajituri, fructe sau rosii.
Cutit pentru filetare – utilizat pentru obtinerea fileurilor, in general a celui de peste.
Cutit pentru feliat carne – pentru obtinerea feliilor subtiri de carne.
In general un set de cutite poate sa cuprinda toate aceste elemente, insa nu exista o regula in acest sens.
Manerul
Manerul cutitului este un aspect important de care trebuie sa ti cont atunci cand doresti sa achizitionezi un cutit. Numeroase cutite au manerul din plastic fiind mai economice si mai usoare. Din punct de vedere al igienei aceste manere nu absorb microorganismele, insa au o durata de utilizare medie. Cutitele cu maner de lemn au de obicei o aderenta excelenta, insa au dezavantajul de a atrage microorganismele si mirosurile. Manerele din otel sunt foarte rezistente si foarte igienice, iar singurul lor dezavantaj este acela ca sunt grele.
De asemenea, trebuie sa fi atent la modul in care lama cutitului este unita cu manerul. De preferat ar fi ca acestea sa fie perfect imbinate, fara sa existe spatiu liber intre ele, astfel vei evita bacteriile. Exista si varianta cutitelor turnate, acestea au manerul si lama perfect unite, fiind dintr-o singura bucata. Tine minte, un maner bun trebuie sa fie usor de curatat, solid si perfect imbinat cu lama.
Lama
Un alt element pe care ar trebui sa-l ai in vedere este lama cutitului. Teoretic, cea mai buna lama este cea din ceramica, deoarece poate taia asemenea unui bisturiu, ramane ascutita timp indelungat si nu rugineste. Insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestea sunt destul de fragile si se pot deteriora usor.
Una dintre cele mai comune lame este cea din otel inoxidabil, se ascute destul de usor, este rezistenta si durabila.
Cele mai durabile lame sunt insa, cele forjate. Forjarea face metalul mai solid conferindu-i o rezistenta ridicata si elasticitate. WMF ofera o gama variata de astfel de cutite, produsele lor premium sunt fabricate din cromargan si satisfac pana si cei mai pretentiosi Chefi. Pentru mai multe detalii despre ustensilele din cromargan poti consulta acest articol.
Ingrijirea cutitelor
La fel ca si toate ustensilele, cutitele de bucatarie au nevoie de unele masuri de precautie pentru o durata de viata cat mai mare. Foloseste-le pe placi de tocat din lemn sau din plastic, doar pentru a taia alimente.
Este de prefarat sa le spalati cu mana si sa evitati pe cat posibil spalarea lor in masina de spalat vase. Dupa spalare incercati sa le uscati repede. Depozitati-le pe suporturi special concepute pentru cutite si evitati contactul cu alte ustensile din metal.
Pentru ca in zilele noastre timpul este foarte pretios, v-am pregatit in acest link o selectie de cutite si accesorii de bucatarie premium la preturi accesibile. Astfel evitati pierderea timpului in diferite magazine fizice si va puteti bucura de calitate premium la preturi accesibile.
Leave a Reply