Oale de inox, oale de otel, oale de aluminiu, ceramica, oale de cromargan? Care sunt cele mai potrivite pentru bucataria noastra? Desi le folosim aproape zilnic, uneori ignoram importanta lor. În acest articol veti descoperi care sunt proprietățile unei oale de gătit perfecte dar și care sunt cele mai noi inovații în materie de materiale utilizate în confecționarea oalelor. Mai jos sunt cateva elemente de care ar trebui sa tineti cont atunci cand alegi o oala sau un set de oale de inox profesionale .
Materialul
Numeroase studii au demonstrat că materialul din care este confecționat o oală poate influența gustul și calitatea preparatelor . O oală sau un set de oale sunt o investiție pe termen lung, de aceea este indicat să nu faci rabat de la calitate, pentru a economisi bani.
Oalele din inox sunt rezistente în timp, nu reacționează chimic cu mancarea și se incalzesc în mod uniform. Oalele din oțel inoxidabil în combinație cu alte aliaje, sunt foarte comune în rândul ustensilelor de bucatarie. Cele mai intalnite sunt oalele din otel inoxidabil 18/10, deoarece sunt rezistente la rugina. Un procent de 18% crom și 10% nichel asigură o rezistență crescuta în timp. Cromul elimină riscul apariției petelor și o ruginii și nichelul conferă o aspect mare de oalelor . Pentru ca industria bucatariei este intr-un proces continuu de dezvoltare, au aparut noi alimente care imbunatatesc experienta culinara si pun accentul pe un gatit sanatos si gustos. Un astfel de material este cromarganuldin otel inoxidabil 18/10 . Cromargan este un material brevetat de companie WMF . Avantajele materialului sunt numeroase: este rezistent la acizi, rezistent la rugină, lipsit de rafală, se poate spala în mașină de spălat vase, rezistent la zgarieturi și are o durată de utilizare foarte mare. Oalele fabricate din acest material sunt compatibile cu toate tipurile de încălzire, inclusiv cele prin inducție.
Baza oalei
Baza oalei este un alt element esențial atunci când vine vorba de oale de calitate . Pentru o economie de timp și energie există numeroase oale care dispun de o bază tip “sandwich” alcatuita din mai multe tipuri de aliaje, cum ar fi aluminiu, cupru etc.
De obicei, aceste tipuri de oale sunt acoperite cu un strat de ceramică care protejează alimentarea eventualelor emisii. Vasele de mâncare tip “sandwich”, sunt mai eficiente decât cele dintr-un singur material, deoarece incorporează avantajele materialelor din care sunt construite.
ne-lipicios
O altă caracteristică importantă este invelisul oalei. Acesta poate fi unul comun sau unul care nu permite lipirea mancarii de aceasta. Avantajele sunt numeroase: poti gati fara ulei, in consecinta mai sanatos, curatarea se realizeaza mai rapid si mai usor si alimentele nu se lipesc de oala.
Manerele oalei
În masura egala, manerul poate influenta alegerea oalei sau a unui set de oale. Cele mai apreciate oale ,sunt insa, cele ale caror maner ramane rece pe intreg procesul de garire.
Exista cateva branduri cum ar fi WMF sau Berghoff , care au brevetat sistemele de îngrijire care nu permit incalzirea manerelor chiar dacă acestea sunt din metal. Astfel, poți găsi aici .
Oale cu capac termorezistent
Desi exista numeroase tipuri de capace pentru acoperirea oalelor, este preferabil sa alegeti oale cu termorezistente si care dispun de orificiu de evacuare a aburului.
Tipul de caldura
Tipul de caldura de care dispui este un alt factor decisiv în alegerea oalelor. Nu toate elementele sunt compatibile cu orice sursă de căldură. Cel mai bine ar fi să alegi o oală care să fie compatibilă cu toate tipurile de caldura, inclusiv inductie.
Desi sunt destul de greu de gasit, acestea exista, ti-am pregatit o selectie de astfel de oale AICI , alege-le pe cele care se potrivesc!
Leave a Reply