Fie că este vorba de a decora o singură cameră sau întreaga casă, ne vine în minte o primă întrebare: ce stil de design interior să abordăm pentru a crea un spațiu care se potrivește cu stilul nostru de viață, cu preocupările sau preferințele noastre. Specialiștii recomandă să alegem un stil de design interior în care să ne simțim relaxați pentru ca timpul petrecut acasă să fie o adevărată plăcere.
In cele cele ce urmează vă prezentăm principalele stiluri de design interior:
Stilul Tradițional: este confortabil, așezat dar în același timp elegant și luxuriant. Elementele distinctive ale acestuia includ forme fin sculptate din lemn masiv, linii grațioase, mobilier robust accesorizat cu obiecte artizanale. Aici, se remarcă o canapea somptuoasă cu perne moi având texturi și forme diferite, pe pereți regăsim decorațiuni înrămate, iar perdelele sunt impunătoare, confecționate din țesături elegante.
Stilul modern: acest stil de design interior se remarcă prin linii drepte, spații deschise, încăperi aerisite. Esența interioarelor moderne include elemente funcționale, în forme geometrice, realizate din materiale precum cromul sau sticla, piesele de mobilier fiind foarte simple, uneori chiar minimaliste. Stilul modern derivă din arta modernă, respectiv din pictura impresionistă sau abstractă.
Stilul rustic: stilul rustic propune un spațiu în strânsă legatură cu natura: textile țesute în casă, obiecte lucrate manual pe care se vede cu ochiul liber trecerea timpului, realizate din materiale naturale. Mobilierul rustic este de regulă realizat din lemn vechi sau piatră, însă pentru înfrumusețarea spațiului se folosesc și elemente din ratan, bumbac, lână sau lut. Aici regăsim amintiri de familie, obiecte de artă populară, colecții vechi sau piese de epocă, toate acestea oferind contraste de texturi, modele și culori. Aspectul rustic este dat de grinzile și stîlpii din lemn și de pardoselile din lemn sau piatră.
Stilul Art Deco: a apărut pentru prima dată în Franța, după Primul Război Mondial și a prins notorietate internațională în intervalul anilor 1920-1940. Acesta este un stil eclectic care în perioada sa de glorie reprezenta luxul, exuberanța și credința în progresul social și tehnologic.
Stilul Scandinav: este centrat în jurul funcționalității primitoare, cu linii simple, cu eleganță și măiestrie discretă. Lumina este foarte importantă iar casele în stil scandinav sunt caracterizate prin utilizarea unor tonuri cromatice neutre, în nuanțele pământului, materialele care stau la bază sunt naturale iar accesoriile minimaliste.
Leave a Reply