Culorile pe care le folosim la amenjarea locuinţei noastre sunt responsabile pentru starea de spirit creată în interiorul locuinţei. Acestea, pot fi oferi o senzaţie liniştitoare atunci când combinaţiile sunt făcute corect, dar se poate greşi foarte uşor, schimbând total aspectul întregii încăperi dacă, o singură culoare folosită greşit nu se încadrează în paleta cromatică aleasă.
Astfel, câteva combinaţii corecte de culori, vă vor încânta privirea. Stim că cel mai des folosite în amenajările interioare sunt culorile neutre, deoarece puţini dintre noi dispun de posibilitatea angajării unui designer de interior, iar folosind aceste nuanţe, eliminăm teama de a face greşeli în asortarea mobilei cu finisajele sau a decoraţiunilor. Aşadar, în acest articol, vă voi prezenta câteva idei de bază, pentru obţinerea unui interior dinamic, modern şi colorat.
Pornind cu încredere de la nonculorile alb-negru, ştim că acestea sunt cel mai uşor de asortat deoarece se potrivesc perfect oricărui spectru cromatic. Însă, în funcţie de efectul pe care dorim să îl obţinem, le vom asocia nuanţe potrivite. Pentru a obţine o ambianţă marină, alb şi albastru este alegerea ideală.
De asemenea, alb şi roşu vor fi culori care vor scoate din anonimat orice încăpere, iar combinaţia dintre alb-roz sau alb-lila va fi perfectă pentru camera fetiţei dumneavoastră.
Galbenul sau verdele crud sunt culori vii care exprimă prospeţime şi dinamism. O asortare perfectă a galbenului se va face alături de albastru, maro, vişiniu, sau gri. În timp ce un verde crud va fi într-o perfectă armonie alături de negru, portocaliu, gri sau maro emanâd infulenţe pozitive asupra psihicului uman.
Maroul este o culoare elegantă, preferată de adepţii stilului clasic îndeosebi. Dar, efectul modern vine din asortarea cu roz, verde sau albastru intens.
Una dintre culorile care ies din tiparele obişnuite ale amenajarilor interioare este lila. Aceasta aduce originalitate şi expresivitate în combinaţie cu nuanţe de gri, argintiu, galben sau negru.
Ca o idee generală, trebuie să ştiţi că paleta de cronatică are 3 culori primare: roşu galben şi albastru după cum se vede în cercul cromatic de mai jos, şi este impartită în două categorii: culori reci ( albastru, verde, violet cu nuanţele lor) şi culori calde (roşu, portocaliu, galben cu toate nuanţele lor).
Culorile secundare vor fi obţinute din amestecarea culorilor primare. Şi anume: roşu + galben = portocaliu, galben + albastru = verde iar albastru + roşu = violet. Astfel, fiecărei culori primare îi corespunde o culoare complementară cu care, împreună, vor da o tonalitate aparte şi impresionanta fără a fi deranjante privirii. Culoarea complementară galbenului este mov, perechea roşului va fi verdele, iar albastru va fi perfect lângă portocaliu. Urmărind şi aplicând pricipiile acestui cerc cromatic, culorile din locuinţa dumneavoastră vor linişti, relaxa sau energiza starea dumneavoastră de spirit, cu siguranţă într-un mod pozitiv.
Leave a Reply