E usor si placut sa-ti imaginezi un living primitor, functional si confortabil, dar e putin mai dificil sa-l si amenajezi. Ai nevoie de un ghid care sa-ti arate cum sa cumperi mobilierul pentru living, oricat de mult ti-ar placea sa-ti urmezi instinctul si oricat de boem ti-ai dori sa fie spatiul in care te relaxezi, in care petreci timp cu familia si in care primesti musafirii.
Vorbim, totusi, despre o investitie financiara insemnata si, oricum, nu in fiecare zi iti cumperi canapea, biblioteca, fotolii si toate celelalte piese de mobilier necesare intr-o camera de zi. Ba chiar ai vrea ca obiectele pe care le alegi in aceasta etapa sa reziste multi ani de-acum incolo si sa fie cat mai adaptabile, in functie de diversele situatii cu care te poti confrunta (vin socrii in vizita pe neasteptate, schimbi jobul si incepi sa lucrezi din ce in ce mai des de acasa sau se mareste familia).
Trebuie sa te organizezi, sa-ti identifici concret nevoile si sa iti pui prioritatile in ordine, iar acest ghid de cumparare a mobilei din living te va ajuta sa faci toate aceste lucruri.
Stabileste configuratia mobilierului din living
Primul lucru de care trebuie sa te ocupi inainte sa cumperi mobilierul pentru living este sa faci cateva masuratori si un plan al camerei (la scara). In felul acesta vei putea stabili locurile unde poti aseza obiectele de mobilier, in asa fel incat sa nu blochezi culoarele de trecere.
- Masoara lungimea si latimea camerei, distantele dintre marginile ferestrelor/usilor si colturile peretilor, marcheaza amplasarea prizelor, intrerupatoarelor si orice variatii structurale ale peretilor (nise, iesituri, stalpi).
- Creeaza un plan al camerei si nu uita sa reprezinti pe acesta si sensul de deschidere a usilor. Noteaza pe schita toate dimensiunile si pastreaz-o la indemana cand alegi mobila pentru living.
- Gandeste-te la toate piesele de mobilier de care ai nevoie: canapea cu cinci locuri si taburete, canapea cu doua locuri (loveseat) si doua fotolii mari sau un coltar mare si niste scaune tapitate?
- Raspunde la toate intrebarile care au legatura cu activitatile ce se vor desfasura in camera de zi (Incape sau nu o masa de dining cu scaune? E suficienta o masuta de cafea sau ar fi mai practic sa cumperi un set de masute, ca sa dispui si langa fotolii de suprafete pe care sa asezi cana de cafea sau gustarile?).
- Simuleaza mai multe variante de aranjare a mobilierului in living, atat pe hartie sau cu ajutorul unei aplicatii gratuite de configurare a mobilierului, cat si la fata locului, simuland cu banda adeziva (foloseste banda de protectie pentru zugravit, pentru ca se indeparteaza usor si nu raman urme) asezarea fiecarui obiect pe podea, ca sa vizualizezi mai bine proportiile si felul in care te poti deplasa prin incapere.
Cumpara mai intai elementele principale de mobilier pentru living
Cand cumperi mobila pentru living, cel mai practic e sa incepi cu piesele principale: canapea, fotolii si masa de cafea, urmand sa adaugi ulterior ansamblul pentru televizor, biblioteca, masutele laterale, taburetele si alte elemente.
- Acorda atentie detaliilor structurale cand cumperi canapeaua si fotoliile. Acestea sunt cele mai folosite obiecte din living si trebuie sa fie durabile.
- Cauta mobila cu cadru rezistent, din lemn sau metal, cu umplutura din spuma poliuretanica (orienteaza-te catre spuma cu densitate mare, pentru ca nu se degradeaza la fel de repede ca spuma cu densitate mica) sau arcuri invelite in spuma, ca sa fie cat mai comoda.
- Tesaturile folosite la tapiterie trebuie sa fie si ele de calitate si adecvate stilului tau de viata. Evita tapiteriile din piele naturala sau ecologica daca ai animale de companie si culorile deschise daca ai copii.
Coordoneaza piesele de mobilier din living
Sigur ca poti crea o ambianta elegante cu niste seturi de living, mai ales daca esti in criza de timp sau daca preferi aspectul perfect asortat, dar asta nu inseamna ca nu poti alege separat piesele de mobilier pentru camera de zi. Trebuie doar sa identifici unul sau doua elemente comune si sa coordonezi mobila in functie de acestea.
Stabileste mai intai stilul de design interior in care vrei sa-ti amenajezi livingul, apoi alege mobila in stilul respectiv si nu te stradui sa gasesti neaparat piese in aceeasi culoare, din acelasi material. Cum spuneam, armonia se creeaza usor, coordonand doar unul, cel mult doua aspecte.
De exemplu, daca vrei sa-ti amenajezi livingul in stil clasic, poti cumpara o canapea rosu caramiziu, cu picioare sculptate, gratioase, specifice decorurilor opulente, niste fotolii bej sau intr-o nuanta foarte deschisa si o masuta de cafea alba cu acelasi tip de picioare. Elementul de legatura intre piesele de mobilier nu va fi culoarea, ci stilul, evidentiat de designul simplu al picioarelor.
Nu lua decizii impulsive cand amenajezi camera de zi: designul interior tine mult si de instinct, intr-adevar, dar trebuie abordat cu un strop de atentie pentru a obtine rezultatele dorite. Urmeaza pasii din acest ghid de cumparare a mobilierului de living si amenajarea va deveni un proces placut, care nu-ti va da batai de cap.
Leave a Reply