Tu cât de des îţi speli lenjeria de pat?
Când vine vorba despre lenjeria de pat un lucru foarte important este igiena. Vei fii uimit să afli că patul nostru deţine o adevărată “populaţie” de microbi şi acarieni. Conform studiilor se spune că petrecem o treime din viaţă dormind. Pentru aceasta, trebuie sa ne asigurăm că mediul nu este propice dezvoltării bacteriilor care pot atenta la sănătatatea noastră şi a celor din jur.
Dacă am putea pune lenjeria sub un microscop, am fii uimiţi, şi în alcelaşi timp speriaţi de ceea ce am vedea. Aproape fiecare pat conţine bacterii care se hrănesc cu celule moarte ale pileii. Aceste mici bacterii îşi creează un adevărat ecosistem în aşternuturile noastre. Singura modalitate prin care putem alunga aceşti convieţuitori de lângă noi este spălarea lenjeriei într-un mod regulat. În caz contrar sistemul nostru imunitar poate fi profund afectat dezvoltând diverse tipuri de alergii. Vom fi însă dezamăgiţi să aflăm că aceste bacterii nu sunt singurii chiriaşi ai lenjeriei noastre. Corpul nostru elimină în medie cam 1 milion de celule moarte în fiecare noapte precum şi sebum transpiraţie sau diferite fluide corporale.
Pentru a menţine un mediu curat şi sănătos este esenţial să ştim cum trebuie să ne spălăm lenjeria de pat. Aceasta se face în primul rând urmând instrucţiunile de îngrijire de pe eticheta produsului. Dacă nu sunteţi suficient de familiarizaţi cu termenii sau descrierile instrucţiunilor, tot ceea ce trebuie să faceţi este să urmaţi paşii de mai jos iar micile neplăceri din timpul somnului vor deveni doar o amintire.
* Spălaţi lenjeria de pat cu apă fierbinte. Nu le spălaţi împreună cu alte haine deoarece temperatura ridicată ar putea deteriora ţesătura altor materiale. Adăugaţi un sfert de pahar de suc de lămâie în maşina de spălat pentru a oferi prospeţime naturală şi luminozitate lenjeriei dvs.
* În cazul cuverturilor pentru pat este necesară o prespalare manuală deoarece acestea pot păta sau colora alte materiale. Pentru a evita acest lucru, este indicat să testaţi prin introducerea unui colţ a cuverturii în apă caldă. Dacă aceasta se decolorează, este recomandată curăţarea chimică.
*Curăţarea pilotelor poate fi delicată şi dificilă în acelaşi timp datorită conţinutului care de multe ori poate fi din pene sau puf. Spălarea acestora se va face manual.
*Feţele de pernă se spală împreună cu întreaga lenjerie iar pernele în sine necesită la rândul lor o atenţie deosebită fiind necesară o aerisire regulată pentru a se reîmprospăta.
Dacă lenjeria de pat a fost utilizată de cineva cu probleme de sănătate, asiguraţi-vă că v-aţi spălat pe mâini de fiecare dată după ce le-aţi introdus în maşina de spălat. Aceste lenjerii necesită o atenţie deosebită spălându-se la temperaturi mult mai ridicate. Uscaţi aceste lenjerii de pat afară dacă este posibil. Soarele este un dezinfectant natural.
În cazul în care aveţi un animal de companie, igiena lenjeriei de pat trebuie să fie sporită prin curăţarea lenjeriei chiar şi la câteva zile.
Ne spălăm hainele noastre în mod regulat, astfel încât cu propriile lenjerii de pat nu trebuie să fie diferit.
De reţinut este faptul că o lenjerie veche sau deteriorată poate aduce blocaje în viaţa de cuplu.
Leave a Reply