Amenajarea băii este un proiect care va avea un impact asupra stiluilui dvs de viaţă în fiecare zi.
Atunci când ne propunem să amenajăm o baie, în primul rând trebuie să avem în vedere stabilirea bugetului destinat acestei încăperi. Specialiştii în construcţii spun că de regulă se depăşeşte bugetul cu 15 până la 30% în cazul băilor de lux. Potrivit cifrelor, în SUA, 70% din accidentele casnice se petrec în baie şi au loc din cauza suprafeţelor alunecoase şi a combinaţiei mortale dintre apă şi electricitate. Aşa că, asiguraţi-vă că aveţi un electrician bun, care vă montează firele de curent electric în baie, cât şi un meseriaş care se pricepe la montarea robineţilor şi a garniturilor de la duşul din cadă. Totodată în această cameră trebuie să aveţi o ventilaţie corespunzătoare, altfel va veţi lupta constant cu mucegaiul extrem de nociv asupra sănatătii dumneavoastră.
Dacă ne confruntăm cu dimensiunile reduse, ideea salvatoare vine din designul faianţei. Baia nu trebuie să pară mică doar pentru că este mică. Există căi pri care şi o baie restrânsă poate să dea sentimentul unei băi confortabile ca mărime. Totul ţine de culoarea şsi textura materialelor pe care le folosiţi.
Faianţa în culori calde dă senzaţia unui spaţiu deschis, fiind mai mult decât recomandată pentru spaţiile mici. Faianţa în culori închise absoarbe mai multă lumină şi creează senzaţia unui spatiu considerabil mai restrâns. De asemenea, oglinda mare şi plăcile ceramice înguste ajută la mărirea spaţiului din punct de vedere optic.
Ca o regulă asupra spaţiilor destinate camerelor de baie dintr-o casă, trebuie să ştim că acestea vor fii de mai multe tipuri în funcţie de utilizatorii ei.
Astfel, conectată la dormitorul matrimonial, baia personală poate fii una mare, având atât o cabină de duş cât şi o cadă, două chiuvete şi o toaletă. Costurile acestei băi, de regulă se ridică mai mult faţă de costurile celorlalte băi ca urmare a lucrărilor de instalaţie şi a multitudinilor de materiale folosite. Pentru camerele de oaspeţi putem amenaja baia într-un stil simplu, aceasta poate găzdui de regulă doar o cabină de duş, o toaletă şi o chiuvetă. Mai există un tip de băi şi mai mici cărora le spunem de regulă “băi de serviciu” în care avem doar o chiuvetă şi un vas wc care, de multe ori se face în combinaţie cu spălătoria.
Obiectele sanitare sunt cele care în funcţie de dimensiuni şi de modul de dispunere în încăpere dau suprafaţa finală şi implicit costul aferent execuţiei. Dimensiunile obiectelor sanitare sunt standardizate existând mici diferenţe în funcţie de model sau design.
Pentru WC şi bideuri, în funcţie de model, pot exista aât unităţi cu sprijin pe pardoseală cât şi unităţi suspendate. Pentru chiuvetele simple sau duble există nenumărate modele. Prinderea se poate face direct pe perete sau se pot integra pe blaturi sau alte elemente de mobilier. Cabinele de duş pot satisface gusturile si celui mai pretenţios client având în dotare sisteme performante atât audio cât si cu efect de saună sau hidromasaj. Pentru căzile de baie modelele variază atât ca dimensiuni dar şi ca formă, fiind adaptate nevoilor şi posibilităţilor dvs de amplasare.
Un truc pentru a pastra energia proaspată şi vibrantă a acestui spaţiu este amenajareaunui mic colţ verde, cu tulpini de bambus. Plantele trebuie să se reflecte în oglindă.
Amenajarea optimă, în funcţie de necesităţi, a încăperilor de baie poate conduce la economii în ceea ce priveşte costul de construcţie dar şi la funcţionarea corectă a casei respective. O baie mai mică, perfect funcţionalăşi amenajată cu gust poate fi mai interesantădecât o baie foarte mare care, indiferent de nivelul de finisare, vă poate da senzaţia de ecou, atâtîn încăpere …dar şi în buzunare.
În galeria de imagini puteti urmari regulile de baza care se aplica in cazul amenajarii bailor dar si combinatii de culori şi materiale care speram ca va vor servi drept sursa de inspiratie.
Leave a Reply