Intr-o casa fara covoare se intampla cateva lucruri neplacute: sunetele se amplifica, atmosfera se incalzeste greu si decorul pare neterminat. Sigur, poti locui intr-un astfel de spatiu, dar de ce ai face-o, cand exista atatea modele de covoare frumoase din care sa alegi cateva pentru living, dormitor si, poate, hol?
Ca sa nu te justifici spunand ca ti se pare prea complicat sa cumperi covoare si nici nu stii ce factori sa iei in considerare, am pus la punct un ghid in cinci pasi, ce te va ghida de-a lungul acestui proces, intr-adevar, nu tocmai simplu.
Fa niste masuratori, inainte de toate
Daca vrei sa-ti cumperi un covor in living, ia o ruleta si masoara atat lungimea si latimea camerei in care vrei sa pui covorul, cat si distanta de la perete la canapea si fotolii. Fa-ti calculele si afla apoi ce dimensiune ar trebui sa aiba, aproximativ, un covor pe care sa poti aseza mobilierul din zona de conversatie, macar cu picioarele din fata, daca nu integral. Acesta este, de altfel, unul dintre secretele designului: covorul bine ales ancoreaza mobilierul si defineste o anumita zona din incapere, dand camerei un aspect unitar si elegant. Daca asezi un covor prea mic in fata canapelei, va arata stingher si va da ambiantei un aer usor dezorganizat.
Daca vrei sa-ti cumperi un covor in dormitor, ai mai multe optiuni, in functie de asezarea patului. Important este ca, atunci cand te dai jos din pat dimineata, sa poti pune talpile pe o tesatura moale si pufoasa, nu pe parchetul gol si rece. Ramane la latitudinea ta daca optezi pentru un covor mare, cat toata camera, pentru doua covoare dreptunghiulare pe care sa le asezi in partile laterale ale patului sau de unul singur, pe care sa-l amplasezi in dreptul patului lipit de perete. In orice caz, de masurat tot trebuie sa masori lungimea si latimea dormitorului si dimensiunile patului.
Covoare cu fir lung sau scurt? Ia o decizie informata
Etapa aceasta este destul de simpla. Trebuie doar sa iei in considerare destinatia incaperii pentru care vrei sa cumperi covorul: va fi intens circulata sau nu? acolo vor petrece timpul niste copii sau niste adulti?
Ce trebuie sa stii este ca un covor cu firul lung este mai aspectuos si mai confortabil, dar mai greu de curatat, asa ca nu se potriveste in spatii cu trafic intens sau unde se petrec diverse activitati cu risc crescut de varsare a unor lichide, precum holul, bucataria sau camera copiilor.
Te descurci cu un covor pretentios sau vrei unul usor de curatat?
Daca nu te deranjeaza sa duci covorul la curatat din trei in trei luni, atunci da, poti alege unul alb in livingul open space pe care il imparti cu restul familiei si cu un catel jucaus.
Si in aceasta etapa decizia ta este destul de usor de luat, daca ai in vedere urmatorul lucru: pe covoarele monocrome, in nuante deschise, fara imprimeu, se vad usor petele; pe covoarele monocrome, in culori inchise, cu imprimeuri florale, geometrice, abstracte etc., petele nu sunt atat de vizibile.
Covor simplu sau extravagant? Depinde ce decor vrei sa creezi
Gandeste-te ca, pentru a fi placut privirii, decorul unei camere trebuie sa fie echilibrat. Daca vrei sa amenajezi incaperea intr-un stil incarcat, cu mobilier ornamentat, draperii ample si multe decoratiuni, atunci un covor in nuante neutre se va achita cu brio de rolul unui fundal perfect.
Altfel, daca mobilierul este simplu, cromatica incaperii mai degraba neutra si decoratiunile in numar mic, poti alege un covor clasic multicolor sau unul modern, cu motive geometrice si contraste puternice, in functie de stilul de amenajare abordat.
Covor din fibre naturale sau sintetice? Cantareste avantajele si dezavantajele
Ultima decizie pe care trebuie s-o iei cand cumperi un covor este legata de tipul fibrelor. Poti alege un covor din fibre naturale precum bumbacul, lana, iuta, canepa sau iarba de mare, sau unul din fibre sintetice precum poliesterul, poliamida, polipropilena, nylonul si acrilul. Bineinteles, daca nu te poti hotari, ai la dispozitie varianta unui covor cu compozitie mixta, care contine atat fibre naturale, cat si fibre sintetice,care imbina avantajele amandurora si reduce impactul dezavantajelor.
Covoare din fibre naturale
Covoarele din fibre naturale nu retin praful, nu provoaca alergii, nu sunt toxice si nu elibereaza nici energie electrostatica, ceea ce reprezinta niste avantaje demne de luat in seama. Lana, de exemplu, este foarte durabila, iar iuta este o optiune ideala pentru un decor modern cu accente rustice, scandinave, minimaliste sau industriale.
Totusi, lana are si dezavantaje, daca ne gandim la greutatea cu care se pot scoate petele de pe un covor integral din lana, iar covorul din iuta ar putea fi confundat de pisica ta cu un loc special pentru ascutit gherutele.
Covoarele din fibre sintetice
Covoarele din fibre sintetice sunt mai accesibile ca pret, usor de curatat, rezistente la decolorare si foarte rezistente la uzura (mai putin polipropilena, pe care se vad repede urmele lasate de mobilier) si durabile in timp. Nylonul este ideal in spatii circulate precum holul sau chiar intr-un living in care copiii isi petrec o mare parte din timp.
Totusi, si covoarele din fibre sintetice au unele dezavantaje: uleiul le pateaza usor iar mirosul chimic poate fi deranjant imediat dupa achizitionare.
Acum stii cum sa cumperi covoare de care sa fii multumit. Nu omite niciuna dintre etapele de mai sus, pentru ca fiecare decizie pe care o iei te duce mai aproape cu un pas catre covorul perfect pentru nevoile tale.
Leave a Reply