Dacă aveţi în plan redecorarea pereţilor dintr-o cameră cu ajutorul unui tapet, este esenţial să ţineţi cont de câteva sfaturi de bricolaj pentru un rezultat satisfăcător şi încântător. Sigur că, foarte multe firme care comercializează astfel de tapete, dispun şi de un serviciu de montaj însă, de cele mai multe ori acestea implică costuri suplimentare, care pot depăşi preţul tapetului în sine.
Pentru că suntem dornici să vă ajutăm să eliminaţi aceste cheltuieli, vă prezentăm câteva idei care stau la baza acestui serviciu, pe care îl puteţi îndeplini şi singuri cu puţină îndemânare şi atenţie.
În general, tapetul are o lăţime standard de 53 cm şi poate fi atât într-o singură culoare cât şi cu diverse modele geometrice sau florale. Acum, această gamă s-a diversificat atât de mult încât, este imposibil să nu găsiţi un model care sa răspundă dorinţelor dumneavoastră. Odată achiziţionat, puteţi trece la treabă.
De cele mai multe ori, atunci când vă cumpăraţi tapetul, acestuia îi este recomandat adezivul potrivit tipului de material din care este confecţionat.
Primul pas pe care este obligatoriu să îl parcurgeţi cu atenţie, este pregătirea peretelui. Acesta trebuie să fie perfect drept, uscat şi curat.
Pregătiţi adezivul conform instrucţiunilor înscrise pe ambalaj.
Măsuraţi cu atenţie lungimea pregătită pentru tapisat, adăugând 10 cm pentru fiecare fâşie de tapet.
Cu ajutorul unei rigle, trasaţi o linie verticală pe perete, la o distanţă de 53 cm de colţul peretelui pentru a alinia prima bucată de tapet.
Măsuraţi tapetul şi marcaţi linia pentru a putea fi decupat la dimensiunile exacte stabilite de dvs, după care, decupaţi atent cu ajutorul unui cutter sau a unei foarfece.
Aplicaţi adezivul pregătit pe verso a tapetului. Acordaţi o atenţie sporită acestui lucru deoarece, cu siguranţă nu vă doriţi ca tapetul dumneavoastră odată montat pe perete, să prezinte goluri de aer sau margini ridicate. Insistaţi asupra extremităţilor.
Lipirea tapetului se va face de sus în jos. Potrivirea marginilor trebuie să fie exactă de aceea, asiguraţi-vă că linia pe care aţi trasat-o la început pe perete este perfect dreaptă. În caz contrar, îmbinările nu vor fi exacte.
Neteziţi toată suprafaţa tapetului cu ajutorul unei perii de tapisat, începând din centru şi continuând înspre margini. Lipiţi bine marginile cu o rolă îngustă de tapisat.
După ce aţi aplicat mai multe fâşii, tăiaţi surplusul de tapet la baza peretelui cu un cutter bine ascuţit.
În cazul în care aţi optat pentru un tapet cu model, este bine să stiţi că îmbinările se vor face perfect aplicând o fâşie de sus în jos, iar cealaltă de jos în sus invers, potrivind liniile modelului. Înălţimea tapetului este indicată pe rulou, iar de fiecare data când tăiem o fâşie, există o mică pierdere de tapet corespunzatoare acestei înălţimi.
Nu vă grăbiţi ! Lucraţi încet şi atent pentru a evita greşelile.
Pentru a vă detalia explicaţiile, v-am pregătit şi un video din care vă puteţi inspira şi mai mult.
Leave a Reply