
Iluminatul din locuinţa dumneavoastră joacă un rol foarte important în designul de interior. Acesta trebuie să se facă corect deoarece ne poate infuenţa stările, iar o utilizare incorectă a principiilor de iluminat poate duce la oboseală şi la o senzaţie de disconfort. Asfel, când alegem corpurile de iluminat pentru locuinţa noastră, trebuie să ţinem cont atât de stilul ales, cât şi de destinaţia şi activitatea care se va desfăşura în fiecare cameră.
Pentru o locuinţă amenajată în stil clasic, specialiştii în design interior, recomandă candelabre de dimensiuni mai mari ce au în componenţă cristale sau sticlă, în timp ce unui design în stil minimalist, ii vor fi atribuite corpuri de iluminat în culori tari, din inox şi sticlă în diferite forme geometrice sau benzi cu leduri. Dacă vă orientaţi spre un decor rustic, cea mai bună alegere sunt corpurile de iluminat cu inserţii din lemn.
Culorile pereţilor vor fi cele care vor influenţa într-un mod semnificativ lumina din încăpere. În cazul pereţilor albi, este bine de ştiut că aceştia vor reflecta aproximativ 30% din lumina din încăpere, în timp ce culorile închise o vor absorbi. Aşadar, fluxul luminos trebuie să varieze în funcţie de cromatica pereţilor.
Bucătăria şi livingul sunt cele care de obicei beneficiază de cea mai multă lumină naturală însă şi aici trebuie să avem grijă cum amplasăm sistemul luminos. De regulă, fiecare cameră trebuie să aibă cel puţin 3 surse diferite de lumină artificială. Atât livingului cât şi camerelor pentru copii le sunt necesare pe lângă clasicul candelabru şi lămpi cu picior sau veioze care vor completa decorul, aducând iluminatul corespunzător şi necesar, atunci când citim sau ne uităm la televizor.
În bucătării, tot mai des este întâlnit halogenul, dar este recomandată şi folosirea lustrelor sau a pendulelor fixe sau reglabile, precum şi a plafonierelor. Este importantă amplasarea unei surse de lumina dedesubtul corpurilor suspendate pentru a ilumina astfel blatul de lucru. O a treia sursă de lumină va fi obligatoriu deasupra mesei.
Dormitorul, este cel care are cea mai puţină nevoie de un iluminat intens. Aici este de preferat să folosim candelabre, spoturi sau veioze cu lumină difuză, tocmai pentru a ne asigura intimitatea şi relaxarea necesară din timpul orelor de odihnă.
În baie de obicei sunt suficiente 2 surse de lumină. De regulă, acestea vor fi amplasate atât central pe plafon, cât şi deasupra oglinzii. Cu toate că nu este un mod profesional de a ne machia în baie, multe dintre noi recurg la acest lucru, de aceea, este necesar ca lumina de deasupra oglinzii să fie una puternică.
Pentru iluminatul holurilor, sunt suficiente două surse de lumină amplasate în general în jurul zonelor principale (cuier, zona pentru încălţăminte sau oglinda în mărime naturală). În această zonă sunt foarte moderne corpurile de iluminat cu abajur textil dar se pot adăuga şi scafe de lumină dacă înălţimea plafonului permite acest lucru.
Leave a Reply