Cel mai vechi material pentru alei este piatra naturală care este utilizată din vremuri stravechi. Este elegantă şi durabilă în acelaşi timp, fiind un simbol al longevităţii. În funcţie de stilul pe care îl vom alege pentru exteriorul casei noastre, vom alege şi materialele potrivite pentru placarea aleilor sau a teraselor. Astfel, o terasă în stil mediteranean va impune alei din nisip sau pietriş fin, care însă, reprezintă inconvenientul că lasă urme de praf pe încălţăminte. O soluţie elegantă este mozaicul realizat din diferite resturi de materiale utilizate la construcţia casei (granit, gresie, etc) astfel încât, să rezulte un desen după un anumit plan şi pot fi realizate flori, stele, spirale sau orice altă formă rezultată din imaginaţia dumneavoastră. Dacă optaţi pentru o astfel de variantă trebuie însă să vă înarmaţi cu multă răbdare deoarece realizarea unui mozaic nu este un lucru simplu, dar rezultatul va fi cu siguranţă pe măsura muncii depuse.
O altă variantă atrăgătoare, dar şi costisitoare, este pavarea aleilor cu cărămida bine arsă. Culoarea de teracota obţinută va da terasei un aspect foarte frumos.
Betonul amprentat este un sistem de pavare care presupune imprimarea unui strat crud de beton special (conţine fibre elastice cu rolul de a împiedica apariţia fisurilor şi aditivi care măresc rezistenţa la îngheţ-dezgheţ). Acestea se realizează prin intermediul unor matriţe care imită piatra naturală, gresia sau cărămida. Culoarea dorită se obţine cu ajutorul unor coloranţi speciali care mai au şi rolul de a mări gradul de duritate al betonului.
Deck-ul este o altă variantă de pardoseală pentru exterior, fiind realizat din lemn masiv de esenţe foarte dure: cumaru, merbau, garapa, ipe, jabota, etc. Se prezintă sub forme de lamele de dimensiuni mari sau dale şi se montează pe riglete de lemn din esenţe foarte tari, cu coeficienţi mici de dilatare şi contracţie.
Varianta cea mai elegantă şi cea mai costisitoare de pavare este însă aceea cu marmură. Este o rocă metamorfică, formată în cea mai mare parte, din calcit şi obţinută din metamorfoza calcarului. Este un material care dă o frumuseţe nobilă terasei, având o strălucire inconfundabilă. Cele mai obişnuite culori pentru marmura sunt : alb, negru, gri, roşu şi cenuşiu.
În Europa, cea mai apreciată este Carrara, o regiune din Italia, vestită pentru marmura sa albă şi cea gri-albastruie. În România, cel mai important zăcământ de marmură este la Ruşchiţa.
Pe lângă aspectul estetic al terasei, este importantă şi protejarea ei. De aceea trebuie luată în calcul montarea unor instalaţii electrice de încălzire şi degivrare. Astfel este împiedicată formarea depunerilor de gheaţă fiind protejată de acţiunea sării sau a altor substanţe utilizate la îndepartărea gheţii.
Leave a Reply