Au devenit importante obiective turistice, adevarate repere si au fascinat intreaga lume atat prin constructia impunatoare cat si prin povestea din spatele fiecarui monument arhitectural. Greselile de proiectare a acestor impresionante cladiri, aproape ca le-au transformat in pericole publice.
1. Palatul de la Versailles:
Castelul regal, construit la Versailles este unul dintre cele mai mari si opulente castele din intreaga lume. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai prin frumusețe, ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. Mandria Regelui Soare, era frumos doar de la distanta. In interior atmosfera trebuie sa fi fost teribila, din moment ce arhitectii nu il dotasera cu latrine. Timp de 144 de ani, fiecare curtean si slujitor isi facea nevoile pe unde apuca, de cele mai multe ori pe culoare. Abia apoi au fost adaugate toaletele.
2. Celebrul Taj Mahal, monumentul iubirii eterne, sau bijuteria artei mogule a fost construit in anul 1968 de Shahjahan pentru sotia sa Mumtaz, are cateva greseli de constructie si proiectare flagrante. Simetria edificiului a fost stricata de fiul acestuia care a plasat mormantul tatalui sau, conform poruncilor Coranului de afisare ostentativa in fata mortii.
3. Catedrala din Beauvais devine prezenta pe lista celor mai periculoase 100 de situri culturale din patrimoniul mondial. Calculele arhitectului Bernard de Soissons care a proiectat aceasta catedrala au fost gresite, astfel incat constructia de 47 de metri inaltime s-a prabusit la doar 12 ani de la constructie in anul 1284. Cu toate acestea, elementele inovatoare, cum ar fi contrafortul, arcul butant, bolta ogivală şi pinaclul, le-au permis constructorilor să atingă noi înălţimi.
4. Turnul din Pisa
Se spune ca a gresi este omeneste insa, spre deosebire de arhitectul care a proiectat Turnul din Pisa, majoritatea dintre noi nu facem greseli care sa cantareasca 14,500 de tone. Timpul devine un judecator schimbator si din a acuza neatentia arhitectului, italienii au ajuns sa adore aceasta anomalie arhitecturala, imbratisand-o ca un motiv de mandrie locala. Constructia a inceput in anul 1173 si abia dupa 5 ani turnul a inceput sa se incline, dupa ce etajul trei a fost terminat. Motivul? Turnul clopotnita a fost ridicat pe sol argilos, acesta neputand sustine intreaga cladire. Pentru a impiedica daramarea definitiva a constructiei, aceasta a fost suspendata timp de aproape 100 de ani.
Leave a Reply